Het PIF-principe

Pay It Forward is een Amerikaanse dramafilm uit 2000, met oa Kevin Spacey en Helen Hunt. Het verhaal hiervan is gebaseerd op dat uit het gelijknamige boek van Catherine Ryan Hyde. De Pay It Forward Foundation is een bestaande organisatie, opgericht in 2000, (mede door het boek) om mensen bewust te maken van de essentie van sociale verbondenheid in onze samenleving.

Hoe werkt het?

Het systeem is simpel: het gaat om het doorgeven van goede daden. Iemand staat je met raad en/of daad bij, en in ruil daarvoor verricht jij op jouw beurt goede daden voor andere mensen. Het gaat om iets wat door die andere persoon zelf niet of erg moeilijk te verwezenlijken is. Jouw daad moet voor hem/haar dus écht betekenis hebben. De tafel afruimen bijvoorbeeld, volstaat niet. Bij wijze van ‘bedankje’ geeft deze persoon tevens weer goede daden door.

Het hele principe van Pay It Forward draait om wederkerigheid: als iemand iets ‘zomaar’ doet voor een ander, zal deze andere persoon zich verplicht voelt om iets terug te doen. Binnen de filosofie van Pay It Forward gaat de gunst echter niet terug naar de oorspronkelijke gever, maar naar drie andere mensen. Op deze manier blijft het netwerk groeien!

In onderstaande afbeelding zie je hoe dit tot een gigantisch groot netwerk van goede daden kan leiden indien iedereen die een goede daad ontvangt, er drie terugdoet aan andere mensen. Drie.

 

Ik zou het eerlijk gezegd al fan-tas-tisch vinden als iedereen er ééntje deed. Zo kunnen we een ketting van goede daden maken die langer en langer en langer en langer wordt. Niemand houdt je tegen om er toch meer te doen, uiteraard!

Onmogelijk?

Denk je dat het principe alleen kan werken in een perfecte wereld, waar mensen oog voor elkaar hebben en een verandering teweeg willen brengen in andermans leven? In onze huidige, individualistische maatschappij lijkt dit haast onmogelijk, maar ik geloof écht dat het kan werken als er we met z’n allen onze schouders onder zetten.

Doorgeefkaartjes

Ik heb doorgeefkaartjes gemaakt, om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met het Pay It Forward principe. Met elke webshop-bestelling stuur ik een kaartje mee waarop heel kort staat uitgelegd hoe het werkt. Jij doet zomaar iets liefs voor iemand anders, en geeft het kaartje aan die persoon door. Die persoon doet daarna hetzelfde voor iemand anders.

Doe je mee?